Американският президент Доналд Тръмп заплаши Франция със съществени реципрочни действия“

...
 Американският президент Доналд Тръмп заплаши Франция със съществени реципрочни действия“
Коментари Харесай

Тръмп заплаши Франция с реципрочни действия заради дигиталния данък

 Американският президент Доналд Тръмп заплаши Франция със „ основни реципрочни дейности “ поради нов цифров налог, който визира американски софтуерни компании, предава Bloomberg.
„ Ако някой ги полза с налог, това би трябвало да е родната им страна, Съединени американски щати “, съобщи Тръмп в туит в петък. „ Скоро ще обявим основни реципрочни дейности на глупавата постъпка на Макрон “, добави американският президент.

Френският президент Еманюел Макрон утвърди закон, въвеждащ налог от 3% върху приходите на софтуерни колоси като Фейсбук и Amazon, напомня Bloomberg.

Данъкът, който влезе в действие с назад деяние от януари, визира компании с минимум 750 млн. евро (845 млн. долара) доходи в целия свят и доходи от цифрови продажби на стойност 25 млн. $ във Франция. Около 30 компании ще бъдат наранени от мярката. Макар че множеството са американски, в листата влизат също китайски, немски, английски и даже френски компании.

Тръмп наложи или заплаши да наложи мита на редица страни, с цел да ги принуди да трансформират комерсиалната или имиграционната си политика. Френският налог и реакцията на американския президент може да изопнат още повече трансатлантическите връзки в миг, когато Съединени американски щати и Европейският съюз се готвят да договарят за лимитирано комерсиално съглашение за индустриални артикули.

Говорител на Макрон е отказал да разяснява туита на Тръмп. Френското финансово министерство заяви в официално съобщение, че универсалният цифров налог „ визира всички нас “ и добави, че желае да реализира съглашение на интернационалните конгреси.В туита си Тръмп отбелязва също, че избира американското пред френското вино. Миналия месец американският президент даде обещание да направи „ нещо “ за френското вино, което по думите му може да влиза на процедура безмитно в Съединени американски щати, до момента в който Франция постанова мита върху американското вино. Той назова това състояние незаслужено.

Франция не се е отказала от планувания цифров налог въпреки Съединени американски щати да намекнаха, че може да употребяват търговски принадлежности против данъка.

Съединени американски щати оповестиха, че ще проучат дали данъкът ще навреди на софтуерните им компании, като употребяват така наречен следствие 301, същия инструмент, до който Тръмп прибегна, с цел да наложи мита върху китайски артикули поради хипотетична кражба от страната на интелектуална благосъстоятелност.

Туитът на Тръмп беше последван от известие на Белия дом, в което се споделя, че Съединени американски щати са „ извънредно разочаровани “ от налога. Наред с следствие 301 администрацията на Тръмп „ изследва деликатно всички останали политически принадлежности “, съобщи представителят Джъд Дийри.

„ Администрацията на Тръм е заявявала поредно, че няма да гледа безучастно и да толерира дискриминация по отношение на основани в Съединени американски щати компании “, сподели представителят.

Франция не е единствената европейска страна, която твърди, че интернет фирмите не дават обективен дан на държавната хазна.

Тъй като постоянно са регистрирани в други страни, в това число юрисдикции с ниски налози като Ирландия или Бермудските острови, което им разрешава да трансферират гладко капитали през границите, компании, продаващи онлайн, могат елементарно да заобикалят заплащането на налози в страни, където осъществят обилни продажби.

Франция твърди, че структурата на международната стопанска система се е трансформирала и в този момент се основава на данни, което прави данъчните системи от XX век архаични. Според данни от 2018 година на Европейската комисия международните софтуерни компании заплащат междинен налог от 9,5% по отношение на 23,2% за обичайните компании.

Франция стана първата страна от Европейски Съюз, която постанова налог, а други страни като Англия и Германия обмислят  въвеждането на сходни данъци. Франция приканва за европейски цифров налог, само че проектите бяха изоставени, откакто четири страни – Швеция, Финландия, Дания и Ирландия, отхвърлиха да ги поддържат.

Съобщението за налога се появи в миг, когато договарянията за лимитирано трансатлантическо съглашение за индустриални артикули напредват постепенно, защото Съединени американски щати и Европейски Съюз спорят за това дали да включат земеделието във финалния документ. Франция е страната, която се опълчва най-ревностно на отстъпки в региона на селското стопанство. Заплахата на Тръмп да наложи мито от 25% върху износа на европейски коли също помрачава договарянията.
По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР